ÜRETİM METALURJİSİ ANABİLİM DALI

Üretim Metalurjisi Anabilim Dalı Personeli

Prof.Dr. Afife Binnaz HAZAR 

Öğretim Üyesi, Anabilim Dalı Başkanı

Prof.Dr. Muhlis Nezihi SARIDEDE Öğretim Üyesi
Prof.Dr. Kerem Altuğ GÜLER  Öğretim Üyesi
Doç.Dr.Miray ÇELİKBİLEK ERSUNDU Öğretim Üyesi
Doç.Dr. Hale BERBER Öğretim Üyesi
Doç.Dr. Metin GENÇTEN Öğretim Üyesi
Dr.Öğr.Üyesi Oğuzhan AVCIATA Öğretim Üyesi
Dr.Öğr.Üyesi Burak BİROL Öğretim Üyesi
Dr.Öğr.Üyesi Nilüfer EVCİMEN DUYGULU Öğretim Üyesi
Serhat ACAR (ÖYP) Araştırma Görevlisi
Sezgin YAŞA Araştırma Görevlisi
Kubilay ÖZTÜRK Araştırma Görevlisi
Öğr.Gör.Dr. Yahya BAYRAK  Öğretim Görevlisi
Öğr.Gör.Dr. Aysu AYDINOĞLU Öğretim Görevlisi

 

Üretim Metalürjisi Anabilim dalı doğadaki ham maddelerden, kullanım ömrünü tamamlayan ürünlerin oluşturduğu hurdalardan/atıklardan ve endüstriyel ana üretimin yan ürünlerinden mühendislik malzemesinin ortaya çıkarılmasını ve kullanıcılara sunulmasını sağlar.

Ana üretim yöntemleri piro metalürji, hidro metalürji, elektro metalürji olup, üretimin gerçekleşmesi için gerekli fiziksel ve kimyasal işlemleri araştır, uygular ve geliştirir. Çalışmalarında cevher ve hammadde hazırlama, ön işlemler, temel işlemlerle, termodinamik, kinetik, kimyasal tasarım ve modellenmeleri esas alır. Ürünleri; demir, çelik, ferroalaşım, bakır, kurşun, çinko, kalay ve nikel gibi birincil metaller, arsenik,antimoan, bizmut, kadmiyum, civa ve kobalt gibi ikincil metaller, berilyum, magnezyum, aluminyum ve titanyum gibi hafif metaller, altın, gümüş, platin gibi kıymetli metaller, tungsten, molibden, niobyum, tantal, zirkon, hafmium, vanadyum ve rhenium gibi  refrakter metaller, germanyum, galyum, indium, talyum, selenyum ve telur gibi yarı iletkenler, uranyum, toryum ve plutonium gibi radyoaktif metaller, nadir toprak elementleri, krom, mangan, silikon ve bor gibi ferroalaşım metalleri, lityum, sodyum, potasyum, rubidium ve cesium gibi alkali metaller, yeni nesil malzemeler ile geleneksel ve ileri teknoloji seramikleridir.

Ürün ve prosesleri öncelikle ülke ihtiyaçlarını gözeterek belirlerken, bölgesel, küresel ekonomik, ticari ve stratejik hedefleri dikkate alarak çalışmalarını planlar, kalite ve akreditasyon beklentilerini karşılar. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında eğitim, araştırma, proje ve endüstriyel uygulamalar konularında verilen hizmetlerde üretim odaklı güncel ihtiyaçları karşılar.